Kenniskaart voor Short Bowel Syndroom

Er komen nu ook kenniskaarten voor het Short Bowel Syndroom! Begin mei zijn we met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland met deze kenniskaarten gestart. Op dit moment wordt de online enquête op maat gemaakt voor deze aandoening.

 

Wat is het Short Bowel Syndroom?
Patiënten met het Short Bowel Syndroom hebben een kortere dunne darm. De dunne darm hoort vijf tot zeven meter lang te zijn. Patiënten hebben nog maar maximaal anderhalve tot twee meter dunne darm over. Hierdoor kunnen patiënten niet genoeg voedingsstoffen via de darmen opnemen. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Herhaalde darmoperaties
  • Trombose in de buikaderen, waardoor de doorbloeding van de dunne darm is belemmerd en een deel van de dunne darm afsterft
  • Een kronkel (volvulus) in de dunne darm, waardoor de doorbloeding van de darm verstoort raakt en een deel van de dunne darm afsterft
  • Na een ernstig ongeval

Het Short Bowel Syndroom heeft grote gevolgen voor het leven van de patiënten. Ze hebben specialistische zorg nodig met regelmatige controle en patiënten hebben minder energie, omdat ze minder voedingsstoffen opnemen. Hierdoor zijn ze soms ook op sondevoeding en/of parenterale voeding aangewezen.

Lees meer over het Short Bowel Syndroom

Reageren is niet mogelijk